sreda, 7. marec 2007

Preproste stvari

Kaj sploh lahko naredimo sami za okolje?
Začnemo lahko s preprostimi stvarmi, zaradi katerih ne bomo trpeli nikakršnega pomanjkanja. Ena takšnih je "eko-vožnja".
Z varčno vožnjo zmanjšujemo hrup ter obremenitve okolja. Eno samo vozilo, ki vozi s 4000 vrtljaji na minuto, ustvarja enak hrup kot 32 vozil, ki vozijo z 2000 vrtljaji na minuto. Umirjena in varčna vožnja zmanjšuje količine nevarnih snovi v izpušnih plinih. Z agresivno vožnjo pridobimo na 100 km največ 10 minut, v okolje pa izpustimo dvakrat več ogljikovega monoksida in četrtino več dušikovega oksida. Z litrom bencina, ki ga porabi avto, se v ozračje sprosti 2,6 kilograma CO2.
(vir: http://www.spv-rs.si/varcno/okolje.html)

Dejstvo je, da okolju najbolj škodimo z divjo vožnjo, z veliko pospeševanja in zaviranja. Pri tem porabimo znatno več goriva in pridelamo več škodljivih plinov, da nevarnosti, v katero spravljamo sebe in druge ljudi, niti ne omenjam. Današnji avtomobilski motorji so dovolj zmogljivi, da lahko brez problema vozimo v nižjih obratih, zato je priporočljivo, da se izogibamo visokih obratov. Poleg tega se vedno vprašajmo, če res moramo na pot s svojim avtomobilom, ali se lahko dogovorimo s prijatelji, da potujemo skupaj.

Torej, par preprostih nasvetov:
  • vožnja naj bo umirjena (čim manj močnega pospeševanja)
  • vozimo v nižjih vrtljajih
  • držimo se predpisov (zaradi varnosti, ne zaradi zakona!)
  • če je možnost, se dogovorimo in se, namesto vsak s svojim avtomobilom, vozimo skupaj
Tako preprosto je to ;)

3 komentarji:

Urška pravi ...

To si zelo dobro napisal. Tudi jaz se sprašujem, zakaj sploh obstajajo pravila na cesti, če se jih večina v veliki meri sploh ne drži. Tudi jaz sem bila pred nekaj tedni mnenja, da so pravila zato, da se jih krši, sedaj pa nisem več...
Očitno bo držalo to, da lastne izkušnje človeka največ naučijo. Odkar sem na lastne oči videla nesrečo, ki je bila posledica ničesar drugega kot neupoštevanja osnov na cesti, mi je postalo jasno čemu in zakaj...
Da varstvu okolja sploh ne govorimo...

jAKOB pravi ...

varstvo okolja je tesno povezano z varstvom lastnega zdravja/življenja. zakaj se morajo zgodit težke stvari, da se zavemo tega?!

no, sej ne rečem, da se povsem striktno držim prometnih predpisov (pred naseljem ne mislim na vso moč zavirat, samo zato da pridem takoj na omejenih 50km/h, pač pa malček prej spustim plin, se mimo znaka peljem malček več, a že po prb. 100m pridem na dovoljeno hitrost). kot sem napisal: predpisov se držimo zaradi varnosti, ne zaradi zakona!

Anonimni pravi ...

O preprostih vsakdanjih stvareh: O preprostosti