ponedeljek, 2. marec 2015

Paradoks enako(pravno)sti

Te dni je do mene prišel zanimiv norveški dokumentarec z naslovom Paradoks enako(pravno)sti.1 V njem se avtor odpravi raziskovat vzroke za to, da so na Norveškem, ki je bila leta 2008 razglašena za državo z največjo enakopravnostjo spolov, presenetljivo velike razlike v odločanju za poklic med ženskami in moškimi. Pričakovali bi namreč, da se bo z enakopravnostjo povečala tudi enakomernost zastopanosti obeh spolov v različnih poklicih. Zgodilo pa se je ravno obratno.
V revnejših državah vas verjetno skrbi, kako sploh dobiti službo. (...) Toda v državah z večjo enakopravnosti med spoloma (...) se ljudje počutijo svobodne in enostavno gredo za tistim, kar jih res zanima.

Novinar se odpravi k različnim raziskovalcem in na začetku vsi delujejo precej legitimno. Vedno bolj pa se med njimi pokaže bistvena razlika: nekateri v obzir vzamejo tudi biologijo, drugi ta vidik (iz principa) zavračajo. Priporočam ogled.1 Na ministrstvu Ministrstvu za delo, družino,  socialne zadeve in enake možnosti pravijo, da je bolj pravilno uporabljati izraz "enakost spolov" kot "enakopravnost spolov". Mene enakost sicer preveč asociira na istost, a naj jim bo, če se bodo le držali tega, kar so napisali: "Enakosti spolov ne smemo razumeti kot istosti ali podobnosti žensk in moških, saj, kot mnogi zmotno mislijo, ne temelji na zanikanju, ampak sprejemanju razlik oziroma drugačnosti med ženskami in moškimi ter enakem vrednotenju teh razlik in različnih družbenih vlog."

Paradoks enakosti je prvi del serije oddaj z naslovom Hjernevask (Pranje možganov).
 

Ni komentarjev: