ponedeljek, 23. april 2007

Dan Zemlje

Mimo je skoraj neopazno šel dan Zemlje.
22. april je po vsem svetu znan kot DAN ZEMLJE. Ob tem dnevu naj bi se posameznik malček ustavil, razmislil o svojem mestu na tem planetku, zamislil nad početjem človeške rase, se vprašal, kam gremo in zakaj tako hitimo. Z navdušenjem lahko opazujemo, da je vedno več posameznikov, društev, organizacij, podjetij in podobno, ki se ne samo za 22. aprila, ampak že kar redno, vsak dan, sprašuje, kaj lahko storimo v prihodnje, da nam bo bivanje prijetnejše, lahkotnejše. Da bomo dihali čist zrak, bili v zelenih urbanih okoljih, tako v mestih, kot na deželi. Da bo voda čista, pitna in v izobilju. Da bomo nehali onesnaževati reke, jezera, gozdove in zrak. (vir: e-mail)

Malček mi je žal, ker sem ta dan skoraj spregledal, čeprav bi ga, kot človek, ki mu narava in ekologija veliko pomeni, ne bi smel. Med drugim sem šele z zamudo izvedel za čistilno akcijo, ki so jo izvedli v mojem domačem kraju in čistili strugo reke Soče.

Seveda pa ekologija ni samo to, da se na dan Zemlje malček zamislimo, gremo na čistilno akcijo, nato pa živimo dalje svoje mirno (razsipno?) življenje. Ne, ekologija je vsakodnevna drža. Je spoštovanje tega kar imamo na razpolago.



Poglej skozi okno. Vidiš čisto modro nebo? Vidiš zelena drevesa, ki plavajo v vetru? Te sonček nežno boža po obrazu, ravno prav greje? Še vedno lahko s polnimi pljuči zajameš čist zrak, ko stopiš iz hiše? Te lepota narave prevzame? Potem poskrbi, da bodo to lepoto lahko občudovali tudi naši zanamci!

Ni komentarjev: