četrtek, 24. maj 2007

Norci

Danes zjutraj sem peljal avto na servis. Iz očitnih razlogov sem torej še pred koncem tedna zopet sedel za volan in se odpeljal čez Ljubljano. Da mi ne bi bilo dolgcajt sem gledal skozi okno in opazoval trume avtomobilov, ki so se vile v mesto. In groza... še enkrat se je potrdilo dejstvo, da se v avtomobilih vozi v povprečju 1,05 osebe*!!! V večini avtomobilov je bil namreč samo voznik!

So ljudje res tako mazohistični, da se radi vozijo po mestu v času konice, ko za isto razdaljo porabiš 3-krat več časa kot kolesar?! Samo mene vročina v teh dneh spominja na grozeče spremembe v podnebju, za katere je odločilno kriv človek?! Da ne bo kdo rekel, da ni vedel: promet je zelo velik onesnaževalec zraku (ogljikov dioksid, prašni delci, strupeni plini zaradi nepopolnega izgorevanja...)!!!

Ljudje, v Ljubljani obstaja povsem spodobna mreža prog mestnega avtobusa! Še boljša izbira je kolesarjenje, ki je daleč najcenejši, zdrav in hiter prevoz po mestu. Pa še problemov s parkiranjem ni! Tudi primestne povezave so povsem zadovoljive.

Je kdo omenil standard? Ja, res da imamo materialno več kot dovolj, da si lahko privoščimo takšno življenje. A to zame ni standard, to je RAZVAJENOST!!! Ja, ljudje se obnašajo kot majhni otroci, ki "ne morejo" naredit par korakov peš, malček počakat, mogoče vstat malo prej, potrpet nekaj postaj vožnje ob (na pogled) neprijetnem človeku na sosednjem sedežu...


Če se jutri dvigne cena bencina na 3€, sem ZA! Mogoče bo koga pripravilo do tega, da začne razmišljat o "nujnosti" uporabe avtomobila. Mogoče bo nekdo opazil, da se njegov kolega prav tako vozi v službo in bi se mu lahko pridružil, namesto da se oba vozita sama. Mogoče bo kdo ugotovil, da je vožnja s kolesom prav prijetna. Mogoče ne bom osamljen v tem razmišljanju...

A to se le sanje...


*subjektivna ocena, sliki sta simbolični

2 komentarja:

Αναμαρια pravi ...

Lahko se pritožujete tisti, ki živite (vsaj med tednom) v Lj. x-(

Sicer pa imam sama glede prevoza precej improvizatorskih izkušenj s sopotništvom. Ampak na drugega se zelo težko zaneseš (še nase se je včasih težko).

jAKOB pravi ...

delno imaš prow. zato je tudi prispevek ciljan predvsem na "meščane", ki jih je med omenjenimi gotovo velik odstotek.

drugače pa ti lahko zagotovim, da so povezave z Lj trikrat boljše kot od nas do bližnjega "mesta", kamor sm hodil v SŠ. pa se je še zmeraj najdu prevoz. tud če sm(o) šli z avtom, sigurno ne vsak s svojim.

nism kar načelno proti vsemu. moti me predvsem to, da se ljudje vozijo vsak s svojim avtom. dejstvo je, da se mora vsak vprašat o nujnosti lastnega prevoza. nekateri res nimajo izbire, ogromno pa jih sodi med "razvajence".