petek, 26. junij 2009

Filmski kotiček

Zadnje čase sem pogledal / so me nagovorili naslednji filmi.

Gran Torino. Govori predvsem o nesmislu nasilja in rasizma. Na trenutke začinjen s sarkazmom, a vendar film, ki te pripravi do razmišljanja. Kako to, da je še vedno toliko nestrpnosti, čeprav vsi vemo, da vodi zgolj v začaran krog nasilja?! Smo res slepi, da podpiramo prizadevanja za enakopravnost črncev, latino ter azijskih priseljencev v ZDA, še vedno pa smo (z mano vred) nestrpni do južnjakov v Sloveniji?! (saj res, enkrat si moram vzet čas za prebrat Čefurji raus!)

Slumdog Millionaire. Zanimiva zgodba, obilo dogajanja, realen prikaz Indije (tako pravi prijatelj od prijatelja - je Indijec), brez nepotrebnih izrazitih prizorov nasilja ali spolnosti, malenkost začinjeno s humorjem, zanimiva glasba, predvsem pa "zgodba o neminljivi veri v ljubezen" (by: B.H.).

Seven Pounds. Will Smith mi je bil vedno všeč kot igralec. Zadnje čase pa še prijetno preseneča z izborom zahtevnejših, ne več lahkotnih, akcijskih ali zabavnih vlog. Na koncu sicer ostane vprašanje, (kdor noče izvedeti konca, naj ne bere tega drobnega tiska ;)) ali si ima človek res pravico vzeti življenje, drugače pa nagovorljiva zgodba o človeku, ki se je odločil soljudem nesebično pomagati in jim spremeniti življenje na bolje.

Battlestar Galactica (serije z uvodnim filmom, webizodami in še enim filmom vmes). Epska zgodba, ki me je prikovala za ekran in totalno navdušila. Bistvena lastnost serije je, da niso v ospredju vesoljske bitke, ampak družbeni odnosi, boj za preživetje (in s tem povezano vprašanje ali smo res vredni preživetja), etika in vera, iskanje smisla in kaj je res pomembno v življenju, kam nas lahko vodi razvoj ... Ustvarjalci serije so bili celo povabljeni na okroglo mizo v organizaciji Združenih narodov! Še ena misel iz zaključne epizode: "If there's one thing that we should have learned, it's that ... you know ... our brains have always outraced our hearts. Our science charges ahead. Our souls lag behind. Let's start a new!"

Ni komentarjev: