ponedeljek, 24. avgust 2009

Rebrnice

V odgovor na Kosoblejka: Avtocesta.

Novi odsek hitre ceste čez Rebrnice so odprli. Končno! V soboto sem se prvič zapeljal po njem. Po eni strani super, po drugi pa...

Gradit avtocesto po isti strani kot teče sedanja pošteno načeta cesta, je bila res neumnost. Se že bojim, da bojo čez par mesecev začeli s popravili, ker se bo cesta premaknila. Če bi poslušali domačine in strokovnjake, bi gradili po kraški strani in ne bi imeli problemov s posedanjem. Pa še sigurno bi prej končali z deli. Bo najbrž res nekaj na tem, da so nekateri hoteli mastno zaslužit z zemljišči, ki so si jih prej nakupili... (Še en tipičen slovenski primer, ko itak vsi vejo za nepravilnosti in lumparije, a nihče pa ne odgovarja.)

Cesta je res precej strma in, kar je še hujše, ozka in ovinkasta, da se sploh ni prijetno vozit po njej. Me spominja na obupne stare italijanske avtoceste. Italijani so na takih odsekih ponekod začeli vzporedno graditi nove, manj ovinkaste avtoceste. Pri nas pa to postavijo v letu 2009?!

V predorih asfalt?! Brez zaščite pred burjo?!
Iztek za vozila ob okvari zavor bi bil tudi dobrodošel.

Ko sem slišal, da ni dodatnega, tretjega pasu za počasna vozila, sem mislil, da se kdo zafrkava. So nori?! Pri takem strmem in dolgem klancu je že praktično jasno, da bo vozni pas zaseden s kamijoni, če pa se pojavi še kak počasnež na prehitevalnem pasu ali se spravi nek nori kamijonar prehitevat/vozit vštric, se bomo kmalu čez Rebrnice spet vozili max 60 km/h.

Razočaranje. Očiten poskus, kako ljudem prodat nekaj kot suho zlato. Nekako v stilu: če pustiš človeka več let stradati, bo naposled verjel, da je košček plesnivega kruha vrhunska jed francoske kuhinje. Nekaj časa bo, potem pa nas čaka streznitev:
a) nenehna popravila
b) počasne kolone
c) prepoved vožnje kamijonom zaradi burje
d) zaprtje zaradi močnega posedanja tal
d) gradnja nove avtoceste po kraški strani
e) vse našteto

Nekako se nagibam k odgovoru e.

2 komentarja:

kosoblejka pravi ...

Najhuje mi je bilo, ko sem v Primorskih prebrala, da stare ceste še ne nameravajo popravljati... vsaj ne letos. Meni to pomeni kot da je nikoli ne bojo... ja, jst tudi ne zaupam lih tej novi cesti.

sam ne... glede kraške sterani je pa tako. U bistvu sm tudi sama tako govorila, ampak so mi razložili, da to res ni dobra ideja. Uničili bi zelo lepo pokrajino.
Če bi bilo za kaj drugega, ne rečem... ampak za ušivo avtocesto, nad katero se bomo itak sam razburjali... škoda razgleda

jAKOB pravi ...

dns sm se še enkrat peljal po njej in čeprav ni ravno to, kar bi morala bit, se vsekakor občutno pozna prihranek časa (in živcev ljudi). tko d hvalabogu, da so jo le odprli.

aha, to glede kraške strani nism vedu. si ne bi mislu d bo kšna posebna škoda, ker gre v bistvu "samo" za kraški rob, pa tud drugače je avtocesta speljana čez Kras. ampak, če prow pomislm, je pametno, da se čim manj posega v naravo. nam pa ostaja samo upanje, da so hitro cesto kar se da kvalitetno zgradili in da bojo zgornje možnosti a-e samo nek pesimistični zapis.