ponedeljek, 28. september 2009

Narejeno!

Absolventski cilji (z manjšimi popravki) izpolnjeni! Tri dni sem brez statusa. :)

četrtek, 24. september 2009

Korenje

Včeraj sem napovedal vojno korenju in z računalnika počistil korenski komplet (rootkit). No, vsaj upam, da sem vse počistil. (Imel naj bi vsaj to in zlobno verzijo winlogon.) Te stvari so prefinjene in se znajo dobro skrivat. Antivirusni program ga namreč sploh ni zaznal, posumil sem zgolj zaradi sumljivega delovanja sistema: počasno kopiranje, izginile so "možnosti mape", zagon v start meniju, za določene operacije (urejanje storitev in registra) naj bi se kar naenkrat moral obrniti na skrbnika (l'administrateur c'est moi!!!) ...

Na srečo se je ravno včeraj v Ljubljano vrnil moj cimer. Po stari navadi se mi je najprej smejal v obraz, potem je miška nekajkrat plavala hrbtno (kako pokazat, da se je računalnik obesil? miška crkne in obleži na hrbtu =D) in sva oba cepala od smeha, nato pa mi je pomagal, da sva iztrebila golazen.

Uporabni programčki za to početje: Sophos Anti-Rootkit, RootRepeal, Dr. Web CureIt!, FixPolicies, ComboFix ...
SpyBot S&D (na sliki) je v takih primerih nemočen. Sicer je opazil, da je nekaj narobe, a odpravil samo posledice in ne vzroka.

ps: Vsem, ki ste si od mene v zadnjem času sposojali USB, priporočam, da pregledate svoj računalnik. Pa izklopite autoplay, ki omogoča, da se zlobni programi samodejno poženejo takoj ko priklopiš okužen zunanji podatkovni nosilec!

ps2: Po pregledu drugega USB ključka in domačega računalnika (sta ok) sumim, da sem nesnago najverjetneje staknil šele v ponedeljek, ko sem šel v kopirnico tiskat diplomsko nalogo.

sreda, 23. september 2009

Observatorij

Konec avgusta smo s prijatelji obiskali observatorij pri Črnem vrhu. Observatorij upravlja skupina ljubiteljev astronomije, večinoma strokovnjaki na področjih od fizike do računalništva. Rezultat naveze strokovnega znanja in ljubiteljske zagnanosti je zelo zmogljiv, skoraj povsem avtomatski in na daljavo upravljan sistem, ki vsako jasno noč s 60-cm Cichocki teleskopom slika nebo in išče asteroide ter komete v našem osončju. Po odkritjih so najuspešnejši observatorij v Sloveniji. Odkrili so kopico asteroidov in prvi komet odkrit iz Slovenije - po odkritelju poimenovan komet Matičič.

Gospod Herman Mikuž nam je prijazno razkazal observatorij, razložil s čim se ukvarjajo in kako delujejo. Videli smo njihov glavni teleskop v akciji, nato pa se skozi manjši teleskop najprej zazrli v Luno. Pri različnih povečavah smo na edinem Zemljinem naravnem satelitu opazovali kraterje in daljše sence na področju kjer je vstajalo sonce. Ko smo se nagledali Lune, smo teleskop usmerili proti Jupitru. Pri 200x optični povečavi se je že lepo videlo črte na tem plinastem orjaku, občutek sem imel, da vidim Veliko rdečo pego, poleg tega se je videlo tudi tri Jupitrove lune (najverjetneje tri od štirih največjih lun, ki jih je odkril že Galilei). Zares zanimivo. Pa vendar je najlepše še sledilo.

Teleskop smo usmerili v kroglasto zvezdno kopico M13. Vse kar lahko rečem je samo: WAU! Z odprtimi usti sem občudoval čudovit pogled na razsute zvezdice. Zakon! Na mojo željo smo poiskali še galaksijo v Andromedi, ki pa me je razočarala. Ne vem, mogoče sem imel samo jaz probleme, ampak iz tistega koščka neba mi res ni uspelo razbrat galaksije, še manj dveh galaksij (poleg Andromede je še ena manjša). Za konec nas je gospod Herman, ki je vseskozi z izredno zagnanostjo razlagal in prijazno odgovarjal na naša vprašanja, odpeljal v nadzorno sobo, kjer smo preko računalnika teleskopu ukazali slikanje omenjene galaksije. Na žalost se je nebo med našim obiskom že pošteno pooblačilo, zato rezultat ni bil ravno najboljši. Za občutek pa vseeno je (slika je negativ):


Bilo je res zanimivo in vredno še kdaj ponoviti. Aja, fotografiranje s flešem je bilo prepovedano, ker bi zmotilo delo observatorija, stativa pa (še vedno) nimam, zato na žalost pomanjkanje slik.

nedelja, 20. september 2009

Opozorilo

V moje bloge večkrat vključim glasbo. Večinoma je res povezana z zapisom ali dogajanjem tistega dne, resničnimi osebami, vendar ... V enem dnevu se mi običajno zgodi veliko stvari, srečam precej ljudi. Včasih mi misli uhajajo na pretekle dogodke ali prihodnost. Melodija se mi včasih enostavno poje v mislih, brez posebnega razloga. Zato: ne sklepaj prehitro, kaj sem hotel s tem povedati. Rajši vprašaj. :) Velja tudi za ostale zapise.

petek, 18. september 2009

Tutto ciò che è amore rimane.

Misel, ki me zadnje dni spremlja. In pesem, ki na najlepši način govori o ljubezni na stara leta. O ljubezni, ki ne mine.

sreda, 16. september 2009

Minevava ...

Anžej Dežan ni glih moj najljubši pevec, ma ta pesem je pa vrhunska. V pravem stilu slovenske popevke. In primerna za ta deževni večer...


Anžej Dežan - Šopek maka
(Milan Dekleva / Patrik Greblo)

ponedeljek, 14. september 2009

U U U


Čuki - U U U

ponedeljek, 7. september 2009

Poslanice

Ob začetku šolskega leta sta minister za šolstvo in predsednik države nagovorila šolarje s svojima poslanicama. Ena izmed ministrovih misli je bila: " ... samo znanje omogoča, da boste v prihodnosti lahko izživeli svoje sanje."

Kaj pa, če ni problem v pomanjkanju znanja, ampak v pomanjkanju sanj?!