sobota, 4. september 2010

Pesto

Ena zelo dobra omaka za pašto je pesto (alla genovese). Dokaj enostavno ga je naredit tudi doma.

V kuharski knjigi piše tako:
Za 450 ml:
45 g opranih bazilikinih listov
6 olupljenih strokov česna
40 g pinjol
125 g naribanega parmezana
175 ml oljčnega olja
sol in poper
    Baziliko, česen, pinjole in parmezan zmečkamo z 2-3 žlicami oljčnega olja. Pri vključenem strojčku počasi prilijemo preostalo olje, da dobimo enakomerno maso. Posolimo in popopramo.
    (Vir: Anne Willan - Velika šola kuhanja)

    Mi pa ga (količinsko) pripravljamo bolj po občutku. Včasih recimo tako:
    škaf bazilike

    krožnik česnika (na sliki je približno polovica uporabljenega)

    1/4 kg (250 g) pinjol
    skleda parmezana (v bistvu smo porabili polovico)

    sorazmerno več oljčnega olja, soli in popra.

    Pri taki količini je seveda treba postopek priprave ponoviti večkrat z manjšimi količinami.

    Tokrat sicer ni povsem uspel, je imel že kdaj boljši okus (najbrž bo krivo olje), a mislim, da bo vseeno teknil.

    4 komentarji:

    Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

    a) preveč česna - za toliko bazilike sta dva stroka

    b) jaz vedno dam še pecorino, ki je tudi v originalnem receptu iz Ligurije, in sicer 4 enote parmezana(original, seveda) in 2 enoti pecorina (trdi ovčji sir - lahko rimski, lahko sardinsjski...)

    c) nič popra - samo par zrn grobo mlete soli - piranska je zakon!

    d) olje ne sme imeti preveč intenzivnega vonja in okusa - slovensko ga po navadi ima! Bolje dobiti olje iz Ligurije, Toskane ipd.

    e) najboljša je počasna obdelava v možnarju - tudi za kaj drugega!

    jAKOB pravi ...

    @Andrej,

    a) 2 stroka misliš za uno količino iz knjige? to je po mojem stvar okusa. mi ga radi damo malo več

    b) dejansko smo tokrat uporabli mešanico pecorina in parmezana

    c) popra se da minimalno, lahko tudi nič

    d) tokrat je imelo olje malo vonja in okusa, kar je po mojem razlog za slabši rezultat. dva tedna nazaj smo delali z oljem iz Korčule in je blo za si prste obliznit! tko d se ne bi strinjal s tvojo trditvijo.

    e) možnar je na seznamu želja za kuhinjo že niki cajta. mogoče bi bil že cajt d ga nabavimo.

    drugače pa itak velja: de gustibus non est disputandum

    Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

    Ja, ja - de gustibus, seveda... samo navajam iz njihovega originalnega recepta... Glede olja, smo se očitno slabo razumeli - pravijo pa (spet za originalni recept), da ne sme biti preveč intenzivno...

    Glede pecorina - sem vesel, da ga rabite, ker ga marsikdo ne, to je tista fora. Se ga da tudi v carbonaro ipd.

    Kar tako nadaljujte - vsak mora jest in pit tisto, kar mu je všeč, ne kar drugi pravijo, da bi moral...

    Tina pravi ...

    Glede pesta nimam kaj dosti za povedat, ne morem pa mimo možnarja:) Mi smo ga pred kratkim kupili v Ikei, je iz granita in po taki ceni ne vem če se še kje dobi:)

    http://www.ikea.com/it/it/catalog/products/10100419