petek, 26. junij 2009

Filmski kotiček

Zadnje čase sem pogledal / so me nagovorili naslednji filmi.

Gran Torino. Govori predvsem o nesmislu nasilja in rasizma. Na trenutke začinjen s sarkazmom, a vendar film, ki te pripravi do razmišljanja. Kako to, da je še vedno toliko nestrpnosti, čeprav vsi vemo, da vodi zgolj v začaran krog nasilja?! Smo res slepi, da podpiramo prizadevanja za enakopravnost črncev, latino ter azijskih priseljencev v ZDA, še vedno pa smo (z mano vred) nestrpni do južnjakov v Sloveniji?! (saj res, enkrat si moram vzet čas za prebrat Čefurji raus!)

Slumdog Millionaire. Zanimiva zgodba, obilo dogajanja, realen prikaz Indije (tako pravi prijatelj od prijatelja - je Indijec), brez nepotrebnih izrazitih prizorov nasilja ali spolnosti, malenkost začinjeno s humorjem, zanimiva glasba, predvsem pa "zgodba o neminljivi veri v ljubezen" (by: B.H.).

Seven Pounds. Will Smith mi je bil vedno všeč kot igralec. Zadnje čase pa še prijetno preseneča z izborom zahtevnejših, ne več lahkotnih, akcijskih ali zabavnih vlog. Na koncu sicer ostane vprašanje, (kdor noče izvedeti konca, naj ne bere tega drobnega tiska ;)) ali si ima človek res pravico vzeti življenje, drugače pa nagovorljiva zgodba o človeku, ki se je odločil soljudem nesebično pomagati in jim spremeniti življenje na bolje.

Battlestar Galactica (serije z uvodnim filmom, webizodami in še enim filmom vmes). Epska zgodba, ki me je prikovala za ekran in totalno navdušila. Bistvena lastnost serije je, da niso v ospredju vesoljske bitke, ampak družbeni odnosi, boj za preživetje (in s tem povezano vprašanje ali smo res vredni preživetja), etika in vera, iskanje smisla in kaj je res pomembno v življenju, kam nas lahko vodi razvoj ... Ustvarjalci serije so bili celo povabljeni na okroglo mizo v organizaciji Združenih narodov! Še ena misel iz zaključne epizode: "If there's one thing that we should have learned, it's that ... you know ... our brains have always outraced our hearts. Our science charges ahead. Our souls lag behind. Let's start a new!"

ponedeljek, 22. junij 2009

Foto vročica









Varčujmo z energijo

četrtek, 11. junij 2009

Odklop

Včeraj zvečer sva z ženo sedela na kavču in se pogovarjala o življenju. Pogovor je nanesel tudi na pomen človeškega življenja. Jaz sem ji rekel: "Draga, če se meni kdaj zgodi, da bi bil odvisen zgolj od aparatov in tekočin, prosim odklopi vse stvari, ki bi me držale pri življenju in končaj moje življenje." Takoj ko sem to izrekel, je vstala, izklopila TV, mi vzela pivo in daljinca.
Si morš misl't?
:)

petek, 5. junij 2009

Je v centru ..., 2.del

Včeraj sem dobil v izposojo in test en super fotoaparat, seveda s primerno dobrima in dragima objektivoma. In sem šel na obhod. (Od tod tudi včeraj objavljena odprta okna.) Se razume, da sem bil prelen, da bi prvo prebral navodila, zato sem se še med potjo ugotavljal, kako se to in to nastavi, pa da je imela moja predhodnica (v izposoji) nastavljeno ekstremno visoko ISO občutljivost itd. Kljub vsemu je bil prvi vtis zelo dober. Sem užival. Objavljam par slik. Pa ne jih preveč strogo ocenjevat, je bil samo prvi test. ;)

Ne parkiraj! Bog vse vidi!

Delo smrdi? A zato se zadnje cajte izogibam pisanju diplome?! :)

Če imaš velik fotoaparat, se ljudje kar sami nastavijo pred objektiv ...

... lahko se igraš paparaca ...

... ta dva bratca pa nista samo stala pred objektivom, ampak sta hotela tudi slikat. Sem jima dovolil par slik, ta malemu pa vseeno rajši jst držal v roki težak fotoaparat.

Okna so bila včeraj moja strast.

Odprta pa niso bila samo okna.

Nekateri si izložbe ogledujejo, drugi so v izložbi.

Tudi to je Ljubljana.

Stara Ljubljana mi je še vedno najlepši del mesta.


Za konec še dokaz, da ljubljanski zmaj pije laško ;)

četrtek, 4. junij 2009