četrtek, 18. marec 2010

Tralala, hopsasa

Prispevek ni nastal z namenom jamranja, ampak ker želim izraziti svoje mnenje. Ni mi ni vseeno za to, kar se dogaja.

Pravna država tralala
Če me kaj jezi v Sloveniji, je naslednje. Ko se odkrije sum nepravilnosti, mediji zaženejo velik pomp in osumljence takoj razglasijo za krive. O ustavnem določilu, da je osumljenec nedolžen, dokler mu ne dokažejo drugače, ni nobenemu nič mar. Čez par dni, ko zgodba ni več zanimiva, stvar potihne v pozabo. Osumljenci so na prostosti in večinoma lahko nemoteno nadaljujejo svoje ustaljene (ne)poštene posle. Zgodbe nikoli ne doživijo epiloga - nikogar se ne obsodi in nobenemu se ne povrne dobrega imena. Kaj se Janezek nauči iz tega?
    Minilo je eno leto od odkritja množičnega morišča in grobišča pri Hudi jami. Ob prizorih iz Barbara rova so celo novinarji za trenutek obstali šokirani in brez besed. Gre za enostavno neopisljivo grozljive dokaze povojnih pobojev Za take zločine NI opravičila. A žal se zdi, da bodo tudi tu zločini ostali brez zločincev.
    "Zlo mora ločiti od dobrega vsaka družba zato, da lahko deluje. Zlo je v vsakem, še tako primitivnem okolju vedno sankcionirano. Zakaj? Zato, ker s sankcijo okolje pokaže in prepreči, da bi se to zlo še ponovilo. Obsodba zločinov in poprava krivic je pomembna tudi zato, da se družba ustavi, premisli in da vsak posameznik v njej obračuna s svojo vestjo in vlogo v tem zločinu. Zločin je zločin. Zanj ni ne ideološkega, ne psihološkega, ne nacionalnega in ne osebnega opravičila." (vir: Družina)
    Prebri tudi: članek na rtvslo.si.

    Pandemija hopsasa
    Pa še nekaj o strašni grdi prašičji gripi, ki je že nekako utonila v pozabo. Nočem niti razmišljat o stran vrženem denarju (no, v resnici ni stran vržen, nekdo je gotovo zaslužil). Bolj mi je šlo na živce nepotrebno ustvarjanje panike. Hvala Bogu nas je bilo kar nekaj skeptikov, ki smo slišali tudi tiste, ki so mirili ljudi in opozarjali na ne dovolj testirano cepivo. Četudi se je v svetovnem merilu bolezen hitro širila, pa se mi zdi zavajajoče, da so tudi v Sloveniji stalno govorili o pandemiji. Dejmo si priznat - pri nas ni dosegala niti definicije epidemije.

      1 komentar:

      jAKOB pravi ...

      o medijskih sojenjih - oddaja Trikotnik:
      http://trikotnik.si/arhiv/2011-04-12