nedelja, 19. september 2010

Kaj dela civilna zaščita?

Gledam poročila in si mislim: kljub vsem (na srečo ne preveč številnim) pritožbam ob poplavah gasilci opravljajo res zahtevno in pohvale vredno delo. Hm, kaj pa dela civilna zaščita (razen daje intervjuje)? A ni naloga gasilcev predvsem gašenje in pomoč pri reševanju v prometnih nesrečah, za ukrepanje ob naravnih nesrečah pa bi morala prevzeti je odgovorna civilna zaščita?

Upam, da ste v redu, da vas ni voda zalila. Pri nas na srečo ni bilo hudega in sem za to hvaležen. Čeprav si domišljamo, da nadziramo svet in lahko počnemo kar hočemo, nam narava vedno znova dokaže kdo je gospodar. Pa naj nas v naslednjih dneh ogreje sonce in pokaže, da je življenje kljub vsemu lahko zelo lepo!

4 komentarji:

Urška pravi ...

V enem dokumentu o usposabljanju gasilcev piše: Prostovoljni gasilci morajo biti v skladu z Zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, naravnih in drugih nesreč.

Mislim, da je bilo kar pametno, da so bili gasilci ta bot na terenu. Imajo namreč črpalke, ki so črpale vodo iz mnogih kleti, če ne drugega. Sicer pa ... več kot toliko, dokler voda vsaj malo ne uplahne, ne moreš narediti.

Kako je bilo s civilno zaščito ne vem, ker pri nas ni pritožb, se pa jaz sprašujem kje je bila poklicna slovenska vojska... Glede na to, da je bilo dve tretjini države pod vodo, bi potrebovali VSE :), tiste, ki se niso borili z vodo pred lastnimi domovi. Pri nas moram reči, da s tem nismo imeli težav: aktivirala se je cela vas.

jAKOB pravi ...

seveda je bilo pametno, prav in hvalevredno, da so bili gasilci na terenu. nisem nič proti temu napisal. nasprotno: upam, da bodo tudi v prihodnje tako zavzeto pomagali.

se samo sprašujem, čemu imamo civilno zaščito, če samo vem, da jo imamo, slišim, ko govorijo po televiziji, nikjer pa ne vidim, da bi kaj delali.

Urška pravi ...

Ja...saj tu te pa razumem. Sicer pa: jaz še vem ne kaki organ je sploh civilna zaščita? Ali ni to skupina ljudi, ki delegira naloge? No, ne vem kdo vse spada v civilno zaščito. Ali je to en človek, ki v kritičnih situacijah delegira naloge prostovljcem, ki niso ne gasilci, ne vojaki ali je to dejansko organizacija podobna gasilcem ...
No, že to, da ne vem kkdo sploh spada v civilno zaščito, najbrž pove veliko o sami civilni zaščiti :):):) ...

Urška pravi ...

http://www.sos112.si/slo/page.php?src=cz1.htm

Sedaj sem si malo prebrala na zgornji povezavi kaj naj bi počela civilna zaščita. Ja, tega v taki obliki pri nas ni bilo čutiti. No, pomoč je prihajala prek vseh ljudi in kanalov, vendar tega niso imenovali civilna zaščita. No, enkrat bi bilo fino kaj več vedeti o vsem tem, da se vsaj ve kdo spada not in komu je treba kaj sporočit. Pri nas se še vedno največkrat obračamo na gasilce. Tevi so organizirani, močni in pripravljeni. Prostovoljci kot se zagre! ;)

Sem pa vesela, da pri vas ni bilo hujšega. Ti privoščim suhe srednješolske učbenike, čeprav sama svojih sploh ne potrebujem več.