ponedeljek, 31. oktober 2011

Filmski kotiček 4

Brez interneta v hiši se najde veliko časa za gledanje filmov in nanizank. Ali pa za zapisat par misli o že videnih.

Če si naveličan/a ameriških filmov, se splača preveriti evropsko in drugo produkcijo. Zelo simpatična in hkrati sporočilna je recimo indijska komedija 3 idioti. Med najbolj odštekane filme, kar sem jih kdaj videl, gotovo sodi Du Levande - že same posamezne zgodbe, ki tvorijo celoto, so absurdne, povrhu je vsak del posnet v enem kadru, kamera pa se sploh ne premika (oziroma je premikanje praktično neopazno). No, tisti prizor s starčkom in debelo prostitutko bi brez škode lahko izrezali. Od dobrih evropskih filmov mi najbrž ni treba (ponovno) predstavljati Amelie, Življenje je lepo, Tiger in sneg. Pa francoski Taxi za lahkotno sprostitev. Nasmeje tudi angleški The Baker. Zanimiv je še danski Po poroki, čeprav sem imel resen problem identifikacije negativca iz Casino Royale z glavnim, dobrim likom.

Slovenskim filmom se še vedno raje izogibam. Me je pa dokaj prijetno presenetil Piran - Pirano, kar sem ga pač ujel, ko je bil na televiziji.

Od ameriških filmov so bili med boljšimi The Boy in the Striped Pyjamas o otroku, ki ne razume nesmisla vojne, akcija Unknown in zloglasni The Shawshank Redemption, ki je sicer dober, a ne vidim, zakaj je najboljše ocenjen film na IMDB. Visoko uvrščen ibid je tudi Memento, z zanimivim konceptom prikaza zgodbe od konca k začetku. Zelo všeč mi je Despicable Me, ker se ne trudi z neko na videz zapleteno zgodbo, ampak je preprosta in zabavna komedija. Med prijatelji so že skoraj ponarodele nekatere izjave, na primer: "It's so fluffy!". Zelo zabavne so tudi samostojne prigode minionsov, po domače smokijev. ;)


So pa tudi filmi, ki razočarajo. Recimo Six Degrees of Separation, sloneč na teoriji, da nas do katerega koli tujca v povprečju loči največ 6 korakov, in Uncertainty, ki igra na dejstvu, da imajo naše odločitve lahko zelo korenite posledice. Ok, prav. Poznam in razumem idejo. Kaj pa poanta filma, umetniška dodana vrednost?!

Od nanizank mi je žal za ukinjeno Stargate Universe, ki je bila odlična mešanica Stargate in Battlestar Galactice. Nasprotno se snemanje doktorja Housa nadaljuje, čeprav je bila 7. sezona prava limonada. Na srečo se je stanje z začetkom nove sezone popravilo. Od starejših serij sta me pritegnili Tretji kamen od sonca in "zakonska" Mad Abou You z domiselnim humorjem. No, pri slednji res ne vem, zakaj so morali z zadnjim delom tako ustrelit mimo z zamorjeno-osladnim zaključkom. Fuj!

Mogoče sem ti dal kakšno idejo. Vsekakor pa izbiraj filme po svojem okusu in ne pozabi na zdravo mero kritičnosti.

Ni komentarjev: