petek, 13. april 2012

Očistimo Slovenijo, upajmo zadnjič!

Med mojim blogovskim mrkom se je zgodila še druga čistilna akcija Očistimo Slovenijo.

Najprej naj zapišem, da sem izredno vesel, ker je pobuda spet združila Slovence. Bila je tudi odlična priložnost za druženje in (še posebej na podeželju) za krepitev dobrih sosedskih odnosov.

Po mojih opažanjih se je je udeležilo nekoliko manj ljudi. V naši okolici se je pobralo manj (razpršenih) odpadkov, a iskreno povedano so se imele tudi manj časa nabirati in jih je bilo tako še vedno žalostno veliko. Vsaj na lokalnem področju je bila organizacija slabša - dobili smo premalo vrečk, predvidenega ni bilo skoraj nič sortiranja. Azbestnih odpadkov naj se ne bi pobiralo, a nekatere manjše smo vendarle pobrali - res malo tvegamo, a tvegamo v dobri veri za mlajše rodove, drugače bodo azbestni kosi ostali prav tam in se samo še bolj drobili.

Razžalostil me je tudi neuspeli poskus, da bi očistili odlagališče v neposredni bližini, ki je še od prejšnje akcije ostalo neočiščeno (za to sploh nisem vedel, čeprav smo ga imeli praktično pred nosom - očitno nismo bili dovolj zagnani popisovalci). Izvlekli smo dva avtomobila, par pralnih strojev, zamrzovalno skrinjo, kup železa in še nekaj šare, potem pa morali odnehati. Nemočni smo obstali ob pogledu na velike kupe salonitk. Azbest je res rakova rana naših krajev.

Romantike je brez dvoma konec. Čeprav podpiram takšne akcije, ker nočem živet v zasvinjanem svetu, tudi jaz iskreno upam, da se je takšna akcija izvajala zadnjič. Skrajni čas bi bil, da se zadeva sistemsko uredi - strokovno počisti smetišča, kaznuje tiste, ki svinjajo, mlade rodove vzgaja v skrbi za okolje, vse odpadke pa začne obravnavat kot surovine in tako naredit pravilno odlaganje odpadkov tudi finančno privlačno. Sanjam o dnevu, ko bom lahko domače, pravilno ločene, odpadke prodal najboljšemu ponudniku? :)

Ni komentarjev: