sreda, 10. september 2014

Organizacija ohceti: dobronamerni nasveti

Drznil si bom zapisati nekaj dobronamernih nasvetov za vse, ki se ubadate s pripravami na ohcet (poroko, oziroma žur po poroki). V zelo različnih vlogah (priča, sorodnik, prijatelj, znanec) sem bil namreč prisoten na številnih porokah in pri tem opazil marsikateri dober, pa tudi slab pristop.

Če se s katero točko ne strinjaš, prosim potrpi do konca ali pa kar takoj skoči na zadnjo. Vesel bom tudi kakšnega komentarja, utemeljenega ugovora, pohvale, dopolnitve.

Glasba je pomembna
Bistvena sestavina dobrega praznovanja je dobra glasba. Precej pomembnejša recimo od jedilnika. Dokler ljudje odidejo siti, bo ta vidik hitro pozabljen. Pomanjkanje pravega vzdušja pa ne zbledi tako zlahka. Splača si torej vzeti nekaj časa in izbrati dober bend - kvaliteten, s širokim repertoarjem in prilagodljivostjo glede na okus izbrane družbe. Ja, tudi nekaj goveje je treba zaigrati, a ne na vsako silo. Predvsem pa naj bo glasba različnih stilov - glasba za ples! 12 foxtrot-ov zaporedoma, mogoče en valček?! Ste že slišali za rokenrol, angleški valček, jive, cha-cha, salso, mambo, swing, tango, sambo ... ? Nič namreč ne pomaga kvalitetno izvajanje, če nihče ne pleše, gostje pa stalno odhajajo "na zrak".

Pravočasna vabila
Ljudje se načeloma radi udeležujemo porok in smo veseli povabil na ohcet. Vseeno je prav, da to sporočita čim prej. Nerodno je namreč v zadnjem trenutku prilagajati načrte, hiteti po nakupih, iskati obleko. Ni treba ceremonije, pozlačenih pisemskih ovojnic. Tudi po mejlu bo veljalo ali celo ustno. A naj bo pravočasno (recimo vsaj mesec prej).

Razmislita o knjigi želja
Verjamem, da se nihče ne poroči zaradi daril, a vendar se jih ne branimo. In kaj je boljšega, kot da dobiš tisto, kar si želiš, stvari pa se ne podvajajo? Ne, s poročno knjigo želja ne izpadeta požrešno (dokler ne izbirata samo najdražje prestižne izdelke). Osebno brez težav dam tudi več kot sem sprva predvidel, če vem, da bo to prejemnika razveselilo in bo koristno.

avtor slike: Jeff Belmonte (licenca CC)

Spustita stvari iz rok
Toplo priporočam, da na tisti dan formalnosti in protokol izpustita iz rok in za to zadolžita nekoga, na katerega se lahko zaneseta. Seveda vnaprej premišljeno načrtujta, tisti dan pa res ni nobene potrebe, da se ukvarjata s tem. Raje uživajta! (Za priči: Ne bodita samo za okras. Po svojih močeh pomagajta mladoporočencema. Že drobna pozornost, kot je kozarec pijače med maratonskim sprejemanjem voščil, lahko dodatno polepša tak dan.)

Pogostitev "za vse"
(Cerkvene) poroke se pogosto udeležijo tudi številni ne-svatje: sosedje, daljni sorodniki, širši krog prijateljev in znancev. Če si lahko privoščita, premislita o pripravi manjše pogostitve "za vse". Ta je lahko lepa priložnost za ohranjanje stikov, prijetne pogovore in srečanja. (Namig: pogosto sosedje in prijatelji z veseljem napečejo pecivo, tako da strošek ni nujno visok.)

Prosim, pomislita na samske!
Starejša kot se poročita, večja je verjetnost, da so vajini prijatelji in sorodniki "poparčkani", poročeni ali celo z otroki. Vseeno pa se nekje vedno najde vsaj kakšna samska oseba. Smo kot mrčes, ki ga ni mogoče iztrebiti. ;) Ne, ne smilimo se (neprestano) sami sebi, s hvaležnostjo se veselimo z vama in vama iskreno privoščimo. Vseeno zna biti na trenutke nelagodno, če si osamljen otoček v taki družbi, po možnosti za mizo s kakšnimi novopečenimi starši, ki se neprestano ukvarjajo s potomci, da nimajo časa niti dobro pogledati, kdo sedi poleg. Ali pa če je edina samska oseba drugega spola paranoičen osebek, ki noče zaupati niti imena, plesati pa "ne zna". Zelo vama bomo hvaležni, če iz dobre volje povabite še kakšnega samskega več ali pa samsko osebo posadite v kakšno utrgano družbo, ob kateri ni nikoli dolgčas in vsaj kakšnemu paru ni konec sveta, če ples ali dva odplešeta z nekom drugim.

Vnaprej povejta, kaj si želita in česa ne
Prihajamo iz različnih koncev, zato so tudi običaji različni. Od fantovščine, dekliščine, šrange, pa vse do kraje in metanja šopka, kraje neveste, pivskih ali pokvarjenih igric. Nekaterim to ustreza, drugim je odveč ali pa zna celo zamoriti vzdušje. Lahko izpade zabavno ali pa povod za zamere. Da ne bo nepotrebne slabe volje - vnaprej povejta, kje je meja, na kaj ne pristajata. Prisilit vaju ne more in ne sme nihče.

Ne zapostavita izbire fotografa/snemalca [dopolnjeno]
Tudi kakšen prijatelj zna narediti dobro sliko, a morda je smiselno to prepustiti profesionalcem. Ker gre za poseben dan, naj bodo takšne tudi fotografije. Pomembno je tudi, da fotograf/snemalec pozna protokol in (če je poroka cerkvena) potek cerkvene poroke ter etiko obnašanja (in oblačenja) pri verskem obredu. Res si ne želita, da zamudi bistvene trenutke, s svojim obnašanjem pa moti prisotne.

Upoštevajta tisto, kar želita
Ne glede na zgoraj zapisano, imata vso pravico in prosto pot, da naredita po svoje. Poroka v ožjem krogu? Prednost prijateljem namesto sorodnikom? Ignoriranje običajev? Pižama žur? Zakaj pa ne?! To je predvsem vajin dan! Če komu ni po volji ali celo zameri, je to njegov problem.

1 komentar:

jAKOB pravi ...

hvala, U. za opomnik glede fotografov in snemalcev.