sreda, 2. april 2008

Svoboda

Zavod za transfuziologijo v Ljubljani krasi čudovit akvarij. Raznobarvne ribice plavajo med bogatim morskim rastlinjem. Deležne so hrane, svetlobe, sveže vode, varne so pred plenilci... Jim sploh kaj manjka?

Seveda boste rekli, da je prostor zaprt in premajhen. A pravijo, da imajo ribice kratek spomin in se jim najbrž zdi svet med plavanjem od enega do drugega konca akvarija vedno nov. Kaj pa si ribica sploh želi več?!

Samo ena stvar manjka. Najpomembnejša.

Še tako idealen svet je ječa, če ne moreš sam odločati o svoji usodi. Svoboda pomeni možnost, da se sam odločaš, kam greš in kje boš, četudi te tvoj korak drago stane, spravi v smrtno nevarnost. Četudi to postane tvoj zadnji korak...

4 komentarji:

Nikolina pravi ...

Andrej bi rekel, da če je lastnost svobode svoboda, si torej ta lahko izbere tudi nesvobodo. Morda so si te ribe v svobodi izbrale nesvobodo.

jAKOB pravi ...

hm, dvomim :)

drugače pa dobra misel. se strinjam.

only4u pravi ...

Nesvobodno bitje, tisto, ki pozna le nesvobodo, bo svobodo dojemalo kot nekaj tujega, kot nekaj česar se bo balo in ravno zato bo zopet izbralo tisto domačo nesvobodo, ki jo je navajeno.

jAKOB pravi ...

he he, en je filozofsko naravnan :)

drugače pa sm hotu samo povdarit, da je bistvena lastnost svobode, da se lahko odločaš kje boš, kam boš šel. pa čeprav te to spravi v nevarnost ali nesvobodo.