petek, 10. oktober 2008

Slovensko

Pred kratkim sem objavil kritiko t.i. narodno zabavne glasbe in med komentarji je bilo zapisano, da je to vendarle en izmed slovenskih simbolov. V odgovor/ugovor sem že imel napisan prispevek, da to ni povsem res, a ga potem nisem objavil. Prvič se je namreč zgodilo, da sem kak prispevek pred objavo dal komu v (strokovni) pregled in se spoznal z zahtevnostjo dokazovanja v družboslovju.

Za primer: Valčka nismo izumili mi, polka pa je opisana kot srednje-evropski ples, saj jo poznajo tudi Čehi, Slovaki, Poljaki, polke so pisali celo mojstri klasike (Strauss, Smetana)... Nenazadnje, polko poznajo tudi v ZDA, kamor so jo prinesli priseljenci iz Evrope. Iz tega bi lahko sklepali, da ne polka, ne valček, posledično pa tudi narodno zabavna glasba sploh ni slovenska. A tu je nekaj zmede, ker sta pojma polka in valček enkrat uporabljena za ples, drugič za zvrst glasbe. Z malo brskanja pa sem odkril še t.i. slovenski stil polke. Hm... kaj je potem res?

Verjamem, da se zna o tej temi razvit dolga debata, našli bi se celo ljudje, ki bi na 154 straneh dokazali, da je to naš simbol, ter tisti, ki bi na 278 straneh dokazali, da se prvi motijo... Po drugi strani pa je tukaj še veliko drugih slovenskih simbolov, ki pa so po krivici zapostavljeni.

Kar je po mojem mnenju res slovensko in kar bi morali gojiti, je slovenska ljudska pesem, plesi in običaji. Verjamem, da vsi znate zabrundat Na golici. Me pa zanima, koliko ljudi zna zapet vse kitice naslednjih pesmi: Tam dol na ravnem polju, Regimet po cesti gre, Al' me boš kaj rada imela, Pozimi pa rožice ne cveto, Ob bistrem potoku je mlin, Po Korošekm, po Kranjskem, Je pa davi slan'ca pala, Vsi so venci vejli, Moje dekle je še mlado, Sem deklica mlada, vesela... če naštejem samo nekaj najbolj znanih.

No, če mi vsaj omenjene pesmi še kar grejo, pa me žalosti, da tudi jaz spadam med tisto velikansko večino Slovencev, ki ne pozna nobenega ljudskega plesa, ki se je plesal na slovenskih tleh. Res škoda in sramota. To bi se morali učit v šolah! Potem bi bilo mogoče manj takih primerov, ko se Slovenci moramo predstaviti v svetu s plesom, pridemo na oder, odplešemo tisto polko in odidemo z odra z grenkim priokusom, da smo sicer pokazali, kaj se pleše v Sloveniji, a mogoče ni povsem slovensko...


P.s.: Mislim, da se bom še naprej držal predvsem subjektivnih tem. =)

1 komentar:

MIRa pravi ...

Tvoj blog sem le nahitro prečekirala. Se strinjam o trditvi, da se v svetu predstavljamo s plesi, ki po izvoru niso slovenski. Ljudski plesi so na žalost zastopani v manjšini...ravno tako velja za ljudska glasbila. Priznam, tudi sama sem prepričana, da mi je to področje bolj tuje kot poznavanje ljudskih pesmi.
Dejstvo je, da smo kot narod res Slovenci, vendar nismo "čistokrvni Slovenci". Izhajamo iz mešanice različnih kultur, ki so se med seboj spajale in reproducirale. O tem lahko veliko povedo tudi zgodovinarji.
Ravno tako se dogaja z jezikom...ker je živ, se veliko besed izumira, večina se jih ohrani, nekaj pa jih izpodrinejo neologizmi, tujke,...
Če "smo" torej zastopani v svetu s polko in valčkom, in če nosimo narodne noše, ki bi jim težko rekla simbol neke pokrajine, je pač tako...