nedelja, 8. julij 2007

Zvezdice

Ne sodim ravno med najbolj vestne in vztrajne izpolnjevalce obljub. Verjamem pa, da mi slovesna obljuba, ki sem jo dal pred kratkim, ne bo delala problemov. :)
Jaz namreč obožujem zvezdice, opazovanje nočnega neba! Obožujem ta občutek majhnosti in čudenja nad prečudovitim stvarstvom!

Košček neba. V prvem pogledu najdem pet, šest zvezdic. Umaknem se stran od luči. V črnini odkrijem ducat novih zvezdic. Opazujem. Oči se privajajo na temo. Prikaže se stotine drobnih lučk, ki so skrite čakale na pozoren pogled. In nove. In nove! Komaj umaknem pogled od skupine zvezd, že se mi zazdi, da se je me med njimi plaho pokazala še ena drobcena drobcena. In to je samo neznaten delček tega, kar je vidno iz naše točke v vesolju! Milijone milijard soncu podobnih žarečih lučk. Milijone galaksij...

Opazljivo vesolje vsebuje okoli 7 · 1022 zvezd, ki so združene v okoli 10 10 galaksij. Galaksije same naprej tvorijo skupine in jate in superjate. (vir: wikipedija)

Si dobil/a občutek majhnosti? Upravičeno! :D
Pa ne se s tem sekirat. Raje poglej globoko v nebo in se prepusti sanjam. Naj te ponesejo nekam daleč stran...

Mirno noč, lepe sanje.


Dodatek: Na tem naslovu lahko izberete svojo občino, nakar vas preusmeri na stran, ki pokaže zvezdno karto za dani trenutek in izbrani položaj.
Primer: Izbral sem občino Litija, v kateri leži GEOSS (Geometrijsko središče Slovenije). 8.7.2007 ob 1:32 izgleda zvezdno nebo tako. Glede na to, da je Slovenija majhna, opaznih razlik ni, ne glede na to, kje ste doma.

2 komentarja:

Αναμαρια pravi ...

Morda te zanima tole branje: Kozmologija.

Vse sorte o razvoju vesolja, razvoju astrofizike ... Sicer je precej enačb (ampak jih lahko tudi izpustiš, če se ti ne da ukvarjati z izpeljavami).

Sicer pa je še ena fajn knjižica o teoretični astronomiji: Astronomy : fundamentals & frontiers (R. Jastrow). Je pisana bolj poljudno oz. nefiziku prijazno :)

Je pa meni ob strmenju v nebo najbolj zanimivo vprašanje: Kaj vse je še v tej temnini?!

Anonimni pravi ...

Nebo je bilo mirno, sanje so bile lepe in potrjene s strani prekrasnega utrinka, ki je v svojem močnem siju ugasnil tik nad južnim obzorjem. Mi je utrip v sedečem položaju narasel na 150. Najmanj! :)
Vem, da se lahko uresniči. Se bo?