sreda, 24. september 2008

Goveje

T.i. "narodno zabavna" glasba mi nikoli ni bila preveč pri srcu. Seveda so izjeme in je kakšna pesem prav dobra, na splošno pa vsekakor ne spadam med ljubitelje te glasbe. A res ne znajo drugega igrat kakor valček in polko?! In a morajo res tako mučit harmoniko, ki je sicer super inštrument1, da se ti jo upre poslušat?! Da ne omenjam, da pri večini pesmi že vnaprej veš, kako bo zvenel naslednji takt, čeprav pesem prvič slišiš. No, razumem da je marsikomu (še posebej starejšim generacijam) ta glasba všeč. Je pač pretežno nezahtevna, še malček spominov na mladost, pa je.

Ne, nisem kak zadrtež. Med glasbo na mojem računalniku se najde tudi kakšna pesmica v tem stilu. Če se bom kdaj poročil, pa na svoji poroki vseeno nočem poslušat goveje muzike.

1Za primerjavo poslušajte spremljave Iztoka Mlakarja, Kreslina, tudi Neishe, pa Terrafolk, Kroke...

10 komentarjev:

Orka pravi ...

Sploh ne veš, kako blizu so mi te tvoje besede ;)
Ne starši in ne katerakoli mojih sester nismo ljubitelji te glasbe. Ob raznih priložnostih jo sicer (ne po svoji izbiri) poslušamo in cenimo kvalitetne ansamble, vendar se verjetno tudi sama nikoli ne bi odločila, da bi mi kakšen tak ansambel igral na ohceti. Velikokrat je prav od glasbe odvisno, kakšen vtis bo ostal povabljencem še dolgo po praznovanju. Ko sta starša praznovala abrahama in ko se je ena sestra poročila, smo povabili Trio Kranjc (če se ti zdi, da je to neplačana reklama, po svoji presoji kar cel komentar izbriši). Zadostili so vsem okusom. Harmonika za tete in strice (pa to ne le "narodno-zabavne", pač pa slovenske ljudske pesmi (!), tango ...), violina za naše duše (dve violinistki pri hiši, ena je sicer tudi začela, pa je bila takrat še premajhna, da bi vztrajala pri inštrumentu "ta vlkih dveh"), kontrabas - pridih jazza, včasih ljudskosti ... Zvočni učinki sintetizatorja - ples :)
V vsakem sorodstvu, v vsaki družbi se najde kdo, ki rad prepeva, kaj zaigra ... z veseljem ga sprejmejo zraven. Ko sem jih prvič "doživela" na poroki, nas je bilo cel kup pevcev, vsaj pet violinistov (in dva izdelovalca godal :))) - vsi smo prišli na svoj račun. Skoraj kot karaoke :))))

jAKOB pravi ...

omenjeni trio sem imel priložnost slišat na eni letošnji poroki. moram priznat, da so me na začetku navdušili - z violino (meni en najlepših inštrumentov), kontrabasom in harmoniko/kitaro(?). tud kasneje so dobro igrali, kot si omenla, za staro in mlado, zmotilo me je le, da so imeli precej na playback. pa baje so oblegani in zasedeni za eno leto vnaprej. no, sej se še kakšna kvalitetna skupina dobi...

MIRa pravi ...

Hihi...
Kako smešno se mi zdi, ko se misli vrtijo okrog domače-goveje muske....
Predstavljam si vaške veselice, ki se jih skora več ne udeležujem...
Zakaj?
Ker si sam, svečka ob koleg-ih/cah, poslušaš takte, melodije, ki so ti ljube/neljube in opazuješ ljudi.
Ušeska te bolijo od preglasnega ozvočenja, premočnih reflektorjev, pogledov ljudi, ki so krepko opiti in ti težijo z ljubezenskimi arijami ali prav tako "nekoliko zapsihirani".

2 meseca nazaj pa sem doživela preobrat. Nastopil je band, ki vrti ne samo govejo, ampak večinoma hite-dalmatinske, slovenske, idr.

Manjka samo še kakšen pridih rocka, jazza, raggeeja in rnb-ja. :))...v poz. smislu...


Skratka, komaj čakam trenutke, ko bom našla tudi jaz svojo ljubljeno polovico in ne bom več lučka sredi okolice.
Sanjarim o uživanju ob koncertih, katerih melodije bom sanjala še teden zatem...seveda ne sama...:)

Urška pravi ...

Evo, jaz sem pa iz familije, kjer smo stalno poslušali govedno, in se tudi tisti tip človeka, ki se mu še ni uprla:). Goveje juhe sicer že leta ne maram več, a muziki rada prisluhnem. Se pa strinjam, da je ne bi želela imeti v večinskem deležu na svoji poroki. Nisem pa proti nekaj komadom, da se bodo naši lahko orng zavrteli v ritmih polke, kot jim bo duša poželela.
Opažam pa tudi, da se ljubezen do goveje muske v naše mladiče vrača, saj imamo samo pri nas v vasi vsaj šest nadebudnih harmonikašev, ki nastopajo ob javnih prireditvah ali pa na letnem novoletnem koncertu, kjer se lahko predtsvai staro in mlado v govejem.
Govedna je, hočemo ali nočemo, eden izmed slovenskih simbolov in mislim, da ga ni slabo gojiti.

jAKOB pravi ...

Nameless, se strinjam, da je treba poskrbet, da se na porokah tud starejši zavrtijo ob kšni polki (tista fora z metlo se mi celo zdi precej posrečena). v mislih sm imel predvsem na "teženje" s harmoniko ko greš od doma, v/iz cerkve, avta, gostilne itd.

Mira, v naših koncih sicer niso tko razširjene razne vaške veselice, ma razumem kaj hočeš povedat.
je pa res lepo bit na kaki zabavi, ko igra bend, ki zna z različnimi stili ustvarit pravo vzdušje. kaj veš, mogoče prav takrat spoznaš kakega fajn fanta, ki se opogumi in te povabi na ples :) v nasprotnem primeru pa ti stopi naprej.

Anonimni pravi ...

O harmoniki: res je super instrument, vendar ne za enolični rom-pom-pom ali pa rom-pom-rom-pom. Ste že kdaj šli na kakšen klasični koncert solo harmonike? To je instrument z ogromno možnostmi, ima registre, možno je nanj zaigrati celo glissando... Koncertna harmonika omogoča igranje polifoničnih del (namesto akordov v levi roki se oglašajo samo posamezni toni, kot še ena klaviatura).

Pri nas je zelo dober harmonikaš Marko Hatlak, sicer bolj poznan po sodelovanju s Terafolkom. Ima pa še dve lastni skupini, bolj v tango duhu, in je tudi sam odličen. Avgusta enkrat sem poslušala njegov klasičen solo koncert, Kaj takega res ne slišiš vsak dan... slišala sem izzveneti celo nekatera Bachova dela.

Kar pa je zabavnega ... čez stari rock in dobro staro slovensko popevko je po mojem mnenju ni.

jAKOB pravi ...

hvala za komentar, anonimni. :)
bi bil pa zelo vesel, če bi se podpisovali vsaj z imenom.

MIRa pravi ...

Vidim, da si velik optimist...
:)

jAKOB pravi ...

občasno. :)

MIRa pravi ...

:)