sreda, 20. junij 2007

Višek debilnosti

Ta prispevek je nastal spontano, kot komentar na objavo "Pisarniški geniji", a prerasel vse okvirje. Nastal je res ogromen tekst, ki bo verjetno marsikoga odvrnil od branja. Vseeno pa priporočam v branje vsem, ki jim ni vseeno...

Zaposleni na Zavodu RS za zaposlovanje so res morda včasih nespretni, a jim štejem v dobro naslednje:
 1. obrazec pošljejo na dom in to pravočasno
 2. obrazec je razumljiv tudi brez branja priloženih navodil
 3. vsa potrebna dokazila so jasno navedena
 4. časa do oddaje je dovolj
 5. postopek teče (dokaj) hitro
 6. večinoma so prijazni

Čisto druga zgodba so birokrati na Študentskih domovih v Ljubljani. Ti so namreč prvaki v neprijaznosti:
 1. rok za oddajo vloge je sredi poletja/počitnic
 2. obrazec je totalno nerazumljiv
 3. vpisovati je potrebno nerazumljive podrobnosti o družinskih članih, njihovih zaslužkih, in to v dveh izvodih za vsakega študenta v družini
 4. v drobnem tisku navodil so zapisana potrebna dokazila ter nekatera neobvezna, ki so jih po zakonu dolžni sami pridobiti, a jih (kdo bi si mislil?) iz nenavedenih vzrokov skoraj vedno ne uspejo sami pridobiti, čemur sledi grozilno pismo, da mora študent v 8 dneh od prejema obvestila dostaviti manjkajoča dokazila, v nasprotnem primeru bo izgubil pravico do subvencioniranega bivanja
 5. postopek se vleče kot kurja čreva
 6. ko končno ugotovijo (že med študijskim letom), da je študent upravičen do subvencioniranega bivanja, pošljejo na stalni naslov obvestilo, da se mora študent v 3 dneh!!! zglasiti na podpis pogodbe
 7. na podpis pogodbe mora obvezno prinesti overovljen podpis poroka o prevzemu morebitnega dolga, skupaj z žigom porokovega delodajalca
 8. na podpis pogodbe se mora zglasiti tudi stanodajalec (v primeru subvencije pri zasebniku), ne glede na to, ali mogoče oddaja stanovanje tudi drugim študentom, ki so pogodbo že podpisali ali pa odločbo še čakajo
 9. za dodatna pojasnila so praktično nedosegljivi, ali pa te zelo na kratko in neprijazno odpravijo
Prve tri točke bi še nekako prenesel. Ljudje smo pač (na žalost) navajeni, da so birokratski obrazci večkrat nerazumljivi, zahtevajo ogromno pisanja. Tudi rok za oddajo se prenese. V skrajnem primeru vlogo podpišeš vnaprej, izpolni in pošlje pa jo nekdo od družinskih članov.

Skrajno nesramno pa je zahtevati, da mora študent dostaviti dokazila, ki jih po zakonu morajo pridobiti sami! Če so sami nesposobni pridobiti stvari, ki so jih po zakonu dolžni, nisem jaz kriv! Naj jih pridobijo kot vejo in znajo!

Višek neumnosti pa je postopek po izdaji odločbe. Povprečen študent se v Ljubljano vozi v nedeljo zvečer ali ponedeljek zjutraj, vrača pa v petek. V tem času priporočene pošte, ki je poslana na domači (stalni) naslov ne more dvigniti. Lahko sicer pooblasti koga drugega - v tem primeru začne 3-dnevni rok teči in se do konca tedna skoraj gotovo izteče.
No, recimo da študent pismo dvigne v petek proti večeru, ko se vrne v domači kraj. Za poroka bo najverjetneje izbran eden izmed staršev, ki mora v manj kot treh dneh med službenim časom pri delodajalcu (ki večkrat sploh ni lociran v istem kraju) dobiti potrdilo, da ima zagotovljene stalne dohodke, ter nato svoj podpis še overiti pri notarju ali upravni enoti, ki (seveda!) tudi delajo le med tednom. Vikend torej odpade, skoraj zagotovo bo moral za ta podvig porok vzeti dopust!
Študent se je med tem časom že vrnil v Ljubljano, kjer lahko le tiho upa, da bo poroku uspelo v roku urediti vse zahtevano ter potem poslati s priporočeno (hitro?) pošto na študentov naslov. Za zaključek sledi stanje v vrsti za podpis pogodbe...Postopek mi zelo smrdi in navdaja s prepričanjem, da je postopek prilagojen za študente iz Ljubljane in bližnje okolice, ki si "skakanje" faks-dom-uradi-faks-dom-uradi-dom-faks-... lahko privoščijo. Ironično, ampak prav ti študentje nimajo pravice do subvencioniranega bivanja!

Med zahtevanimi dokazili je med drugim tudi originalno potrdilo o vpisu za minulo študijsko leto?! Kje je tu logika?! Saj ne rabim stanovanja za študijsko leto, ki je minilo! Da ne omenim sitnosti, ki nastanejo, če ti omenjenih potrdil zmanjka. Kako naj človek sredi poletja dobi potrdilo o vpisu za minulo študijsko leto?

Najhujše je, da so birokrati, ki so stvari zakuhali, varno skriti in nedosegljivi. Na podpisu pogodbe te sprejme študentka, ki je še nadreti ne moreš. Saj ona ni ničesar kriva.
Tako si samo misliš svoje in do naslednjega leta skušaš čim prej pozabit na debilnost sistema. Na žalost, saj se tako nič ne premakne in se zgodba ponavlja.


ps: Zapisano temelji na izkušnjah s pridobivanjem subvencije za bivanje pri zasebnikih, verjamem pa, da se postopek za bivanje v študentskem domu po neprijaznosti in nerazumljivosti ne razlikuje prav dosti od tega.

4 komentarji:

Αναμαρια pravi ...

Že mnogokrat slišano bentenje kolegov iz periferije :-|

PS: Tokrat se tudi ti pritožuješ ;-)

jAKOB pravi ...

očitno še premalokrat slišano...

ja, tud jst znam jamrat :)

Nikolina pravi ...

Prav je da znaš jamrat... :D
Vendar ne pozabi bit potrpežljiv. Škoda je biti besen... Čeprav ti deluješ le jezen.

jAKOB pravi ...

ne, nisem besen. sej pravim... ko gre kalvarija mimo, probam čimprej pozabit na to. vseeno pa se mi stvar niti približno ne zdi v redu. birokracija na kvadrat! pa bi se dalo lepše - glej omenjen postopek za pridobitev/podaljšanje štipendije.