nedelja, 2. november 2008

"Romarsko središče"

V naši dolini že nekaj let gradijo prvo črpalno hidroelektrarno v Sloveniji - ČHE Avče. Filozofija je enostavna - v času, ko je elektrike dovolj in je poceni, se bo vodo iz Soče črpalo nekaj sto metrov višje v zbiralno jezero, ob delovnih konicah pa bo padajoča voda poganjala turbine in ustvarjala elektriko. Energetsko bo seveda prihajalo do izgub, a ekonomsko do dobička. (več o ČHE...)

Gradbišče zbiralnega jezera na Kanalskem vrhu pa je že pred dokončanjem prava paša za oči in nič čudnega, da se še posebej ob dela prostih dnevih tja zgrinjajo množice ljudi iz bližnje in daljne okolice, pa tudi domačini radi popeljemo goste na ogled. Že obhod "jezera"je kar lep sprehod, splača pa se tudi spustiti v globino, si ogledati dovodni jašek, nato pa se spet povzpeti v strm klanec. Ob lepem vremenu pa lahko uživate še ob čudovitem pogledu na Julijske Alpe.

No, lahko si pa vsaj pogledate slike.

Prostornina jezera je približno 2.170.000 m³!

Če se ne motim, je kot stene 45°, torej 100% klanec, četudi na slikah ne izgleda tako hudo. Za asfaltiranje so potrebovali posebne stroje.

Ljudje kot mravljice in v ozadju pogled na Alpe.


Gradbišče pa je vidno tudi iz satelita (posnetek je starejši).

P.s: Ljudje so prišli do še zanimivejših idej, recimo: vožnja z avtom po "velodromu", a investitor in varnostniki niso imeli preveč posluha za domiselnost. :)

3 komentarji:

MIRa pravi ...

Kaj ta mravlja na drugi sliki si ti?

jAKOB pravi ...

ne, jst sm tisti za fotoaparatom :)

MIRa pravi ...

hm...in ta je tvoj prijatelj. Je res ? :)