torek, 18. september 2012

Toplice

Počasi bo čas, da se postavim na noge, zato me je specialist poslal na zdravljenje v toplice. Napotek sem sprejel z veseljem. Prav paše malo spremembe okolja, zdraviliške oskrbe in namakanja v vodi. Me pa nono že pogreša in hoče slišat po telefonu - se je razvadil, ker sem bil toliko časa doma.

Na žalost se najbrž počasi približujemo drugim državam in je treba za vedno več stvari doplačat. ZZZS pač da nek delež, ponudniki pa se znajdejo in za doplačilo ponujajo to in ono. Recimo doplačilo 8,5€/dan za "boljšo" sobo (s TV in kopalno haljo) in samopostrežne vsekarlahkopoješ obede1, oziroma 15€/dan, če si morda želiš še pogled na reko (namesto na glasno prometno cesto), pa doplačilo za enoposteljno sobo ... Sicer čakaš še na prosti termin. Drugače se sicer ni pretirano za pritoževat: nastanitev s polnim penzionom (samopostrežba vsekarlahkopoješ)1, zdravljenje, prost vstop na bazen, internet ...

Ja, med prvimi stvarmi sem preveril, če omogočajo dostop do interneta. Po sobah je brezplačno brezžično omrežje, juhej! Na žalost nezavarovano (odprta omrežja omogočajo prisluškovanje), zato pazim, da je brskanje kriptirano, pri čemer je v veliko pomoč razširitev Https Everywhere (na voljo za Firefox in Chrome), ki za številne strani samodejno izbere šifrirano povezavo, če jo le-ta omogoča.

Naravnost navdušen sem nad prijaznostjo in ustrežljivostjo natakarjev (vsaj v samopostrežni jedilnici1). Pri obrokih na primer z veseljem pomagajo vsem, ki si ne morejo sami prinesti hrano na mizo (nekateri se ubadamo z berglami, drugi so na vozičku ...).

Dopoldneve sem večinoma zaposlen s terapijami - masirajo, razgibavajo in namakajo me, da je veselje - popoldne pa je čas za bazen. Poleg plavanja (že sama voda dobro deluje na telo) si z veseljem privoščim podvodne masaže. Mehurčki pa to. Od vseh so mi brez dvoma najbolj všeč tiste bolj nasilne stvari: močne šobe za hrbet, umetni slapovi (tu jih sicer pogrešam) za enakomerno masažo ramen in, še posebej, podvodni bruhalniki, pri katerih komaj stojiš na miru, ti premikastijo celo telo in zabijejo kopalne hlače tja do pod pazduhe. :-) Ena najboljših stvari je tudi nočno kopanje. Mir, prazen bazen, lučke ... in zvezde!

Se nadaljuje ...

1posodobitev: izvedel sem, da so gostje, ki niso pristali na doplačilo, deležni precej slabše postrežbe in hrane. 

Ni komentarjev: