četrtek, 13. september 2012

Čudež

Verjameš v čudeže? Si že kakšnega doživel/a?
čúdež -a m (ȗ) 1. rel. dogodek, ki se ne da razložiti z naravnimi zakoni: godili so se čudeži; storiti čudež; verovati v čudeže
(iz SSKJ)
Nekaj je gotovo: bolj kot je dogodek oddaljen (časovno, prostorsko ali številu ljudi preko katerih je novica potovala do nas), bolj dvomimo o čudežnosti. Pojavljajo se vedno nove in nove razlage in teorije. Seveda se izkaže, da je veliko "čudežnih" dogodkov zgolj običajnih, za katere v tistem trenutku nismo poznali vseh okoliščin. Obstajajo pa tudi takšni, ki še po letih in množici raziskav okoliščin ostajajo brez hipotez in obrazložitev. Recimo čudežne ozdravitve, ob katerih so zdravniki jasno povedali, da se tega ne da pojasniti z (obstoječo, eksaktno) znanostjo.

Govorit o čudežih je v današnjem svetu silno neprijetno. Saj vendar znamo praktično vse pojasniti z znanostjo, kar pa ne, pa še bomo! Deloma se strinjam. Vedno več stvari bomo znali razložiti in še marsikatera naša predstava bo padla v vodo. Vseeno pa hočem verjeti, da bo nekaj nepoznanega in skrivnostnosti vedno ostalo - da obstaja še nekaj več od golih vzrokov in posledic.

In končno: če nekoga prepričanje v čudež navdaja z veseljem in mu daje moč, da je boljši človek - kdo sem jaz, da bi mu/ji sejal dvom in razbijal sanje?!

1 komentar:

Sokol pravi ...

No, meni je čudež praktično edino upanje, da bom imela še kakšnega otroka.

In ta se bo zgodil, v to verjamem...

LP ;)